Na mijn opleiding Klassieke acupunctuur heb ik de nascholingen over de dr. Tan Balansmethode gevolgd. Deze methode is heel effectief bij pijnbestrijding. Er wordt niet met vooraf bepaalde punten gewerkt. In plaatste daarvan ga ik voelen welke punten reactie geven: de zogenaamde ‘ashi’ of pijnpunten. Bij klachten met een lokale uiting, zoals de meeste pijnklachten, breng ik de balancerende meridianen in kaart. Afhankelijk van de locatie van de klacht, zoek ik naar pijnpunten in de meridianen die een sterke relatie hebben met de aangedane meridiaan. Dat is meestal in een tegenovergesteld lichaamsdeel. De pijnpunten in het tegenoverliggende lichaamsdeel worden vervolgens aangeprikt. Bijvoorbeeld: bij pijn in de rechterheup wordt er gezocht naar pijnpunten in de linkerschouder.
Waarom is dit prettig? De aangedane plek, waar je al veel pijn ervaart, wordt ontzien. Dit scheelt veel pijn en ongemak.
Bij meer systemische klachten die geen lokale uiting hebben (bijvoorbeeld bij pijn in het hele lichaam/ fibromyalgie, depressie, slaapproblemen, hormonale problemen), zet ik een Yin-Yang balans structuur op. Een voorbeeld: op het linkerbeen komt een punt op een ‘Yin’ meridiaan, op het rechterbeen een ‘Yang’ meridiaan die daar een sterke relatie mee heeft. Op de rechterarm volgt dan weer een Yin partner en op de linkerarm een Yang partner. Door deze Yin-Yang balans werkt de behandeling zowel krachtig als evenwichtig. Daarnaast zijn er ook heel effectieve protocollen voor hormonale problemen, darmklachten, blaasproblemen, hartproblemen etc.
Het aantal naalden dat gebruikt wordt kan variëren van 4 bij een protocol tot 30 als er veel pijnpunten gevonden worden.